donderdag 6 augustus 2015

Pellets als brandstof

Ze meten niet groter dan 3cm en lijken op voedsel voor konijnen, pellets als brandstof voor verwarming is een trend die in stijgende lijn zit. En al zeker voor mensen die hun laatste cent moeten leggen voor hun gas-, mazout- & elektriciteitsfactuur.

The bottom line

Terwijl prijzen voor brandstoffen erg kunnen verschillen, is de gemiddelde prijs per KwH voor pellets niet alleen aanzienlijk lager, maar ook erg gelijk. Je kan makkelijk berekenen hoeveel pellets je op een jaar gemiddeld zou verbruiken. En wanneer je de pellet-prijs vergelijkt tegenover de prijs van fossiele brandstoffen het laatste decennium, dan is die stabiel gebleven.

Waar je ze kan kopen

Pellets kunnen aangekocht worden in zakken van 10, 15 of 25kg. Je kan ze kopen bij kachelhandelaars, brandstofhandelaars, tuinwinkels, doe-het-zelf zaken en gespecialiseerde shops. In bepaalde delen van ons land kan je ze ook kopen in bulk.

Benodigde hoeveelheid

Wanneer u pellets verbrand in een toestel met een hoog rendement, kan u met één zak makkelijk tot wel 24uur stevig verwarmen. Afhankelijk van het weer, de grootte (en isolatie) van het huis, en levensstijl varieert het tussen de 2-3ton.

Een alternatieve brandstof, je mag wedden van wel!

Pellets zijn een hernieuwbare brandstof gemaakt van samengedrukt zaagmeel, houtsplinters, boomschors, agricultureel afval en andere natuurlijke materialen. Aangezien zij gemaakt zijn van organisch afval van afscheidende industriën, is het een manier die materialen niet in aardstorting veranderd, maar wel in energie.

Eigenaars van pelletkachels of toestellen op biomassa gebruiken pellets om hun huizen te verwarmen. De pellets worden opgeslaan in een reservoir, waarna een schroef ze in kleine groepjes verplaatst worden naar een brandkamer. Pelletkachels hebben een extreem lage uitstoot va kleine deeltjes aangezien hun efficiënty tijdens het verbranden hoog is én de dichtheid van de brandstof groot is. Een ander voordeel is dat ze weinig afzetting hebben op de rookgasafvoer/schouw en heel weinig as achterlaten (die de eigenaar dan dient te reinigen). Pelletkachels hebben bijna altijd elektriciteit nodig om te kunnen werken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten